Ekonomi

Almanya’da gaz ve akaryakıtla çalışan ısıtma sistemlerini yasaklayan yasa tasarısının onaylanması

Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sera gazı emisyonlarını azaltmak için hazırlanan Bina Güçlendirme Kanunu’nda yapılacak ikinci değişikliğin Bakanlar Kurulu’nda onaylandığı belirtildi.

2045 yılına kadar iklim açısından nötr olmayı hedefleyen Alman koalisyon hükümeti, Mart ayında yeni kurulan ısıtma sistemlerinin 2024 yılına kadar hem yeni hem de eski binalarda yüzde 65 yenilenebilir enerji ile çalışması gerektiğine karar verdi.

Tasarıya göre konutlarda fosil yakıtlı ısıtma sistemlerine alternatif olarak yenilenebilir elektrikle çalışan ısı pompaları, merkezi ısıtma, elektrikli ısıtma veya güneş enerjisi sistemleri kullanılabilecek.

Değişikliğin 2028 yılına kadar yılda yaklaşık 9,16 milyar avroya mal olması bekleniyor.

NTV ve RTL yayıncılarının yayınladığı ankete göre Almanların yaklaşık yüzde 78’i planlanan yasaya karşı çıkıyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 62’si yenilenebilir enerjiye geçişten sonra ısınma faturalarının artacağını düşünüyor.

Değişiklikle birlikte, 80 yaş üstü ve zor koşullarda yaşayan ev sahiplerine bazı muafiyetler getirilmesi planlanırken, yeni kuralları ihlal edenler 5 bin avro para cezası ödeyecek.

Bina Enerjisi Yasası’nda yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi için Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nin (Bundesrat) onayı gerekiyor.

Almanya’nın yıllık gaz tüketiminin yüzde 40’ından fazlası ısınma amaçlı kullanılıyor. 41 milyon hanenin yaklaşık yarısı doğalgaz ile ısıtılırken, yüzde 25’i kalorifer yakıtı kullanıyor.

Alman hükümeti, bu değişiklikleri uygulamak için ev sahiplerine İklim ve Dönüşüm Fonu’ndan takviye sağlayacak.

Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, yaptığı değerlendirmede, kurulacak yeni ısıtma sistemlerinin Alman hükümetine ne kadara mal olacağı konusunda rakam vermekten kaçındı, “Finansman sağlandı.”sözünü kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Rus doğalgazına ulaşamayan Almanya, doğalgazın ısınma amaçlı kullanımına son vermeyi hedefliyor. Savaş öncesi Almanya, ihtiyaç duyduğu doğal gazın yarısından fazlasını, ham petrolünün yüzde 34’ünü ve taş kömürünün yüzde 50’den fazlasını Rusya’dan ithal ediyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu