Haber

Engellilerin sorunlarına KDK’dan çözüm

3 engelli vatandaşın barınma, eğitim ve malul aylığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından ilgili kurumlarla yapılan görüşmeler sonucunda çözüldü.

“Engellilere yönelik sosyal hizmet ve yardımlar”, “korunma, bakım ve yardıma muhtaç engelliler” başta olmak üzere engelli hakları konusunda bu yıl KDK’ya 2 bine yakın başvuru yapıldı. Bu başvurular incelendi ve birçoğu analiz edildi. KDK’ya başvuran bir vatandaş, çalıştığı kurumun lojmanında yaşadığını, kalp krizi geçirdiğini ve sağlık durumunun kötü olması sonucu hastane tarafından yüzde 44’lük pürüzlü rapor verildiğini ifade etti. İş yerinin ikamet ettiği lojmana uzak olması nedeniyle yolculuk sırasında, öğle yemeği sırasında ve otobüse binme konusunda sıkıntı yaşadığını ve sağlığının olumsuz etkilendiğini belirten başvurucu, gitmek istediğini ifade etmiştir. önceki kalp krizini tetiklememek ve sağlığının daha fazla bozulmaması için işyerine yakın bir lojmanda yaşıyor. KDK’nın girişimleri sonucunda sorunu çözülen vatandaş, iş yerine yakın bir lojmana yerleştirildi.

EVDE DESTEKLİ EĞİTİM SORUNUNA ÇÖZÜM Yine yüzde 99 engelli olan vatandaş, devlet hastanesinden ‘evde fizik tedavi veya 3. basamak bir sağlık kuruluşunda yatarak fizik tedavi görmenin uygun olduğuna’ dair rapor aldıklarını bildirdi. ‘ 3 doktor tarafından onaylandı. Başvurucu, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün kendisine ‘hastane veya özel fizyoterapist daha iyi olur’ dediğini ve ‘fizik tedavi ihtiyacı nedeniyle destek eğitimi önerilmedi’ raporu verildiğini kaydetmiştir. 3 doktorun imzaladığı rapora rağmen Rehberlik Araştırma Merkezi Değerlendirme Kurulu’nun evde fizik tedavi yapılmasını uygun bulmadığını belirtti. KDK, engelli başvurucuyu haklı bulmuş ve sorunu çözmek için girişimde bulunmuştur. KDK’nın girişimleri sonucunda engelli vatandaşın 6 ay süreyle evde destek eğitiminden yararlandırılmasına karar verildi.

KDK’nın girişimleri sonucunda işitme engelli bir vatandaşın yüzde 69’una yeniden doğuştan engelli maaşı bağlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu