Haber

Hak-İş Başkanı Aslan: Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun süresi dolmuştur

Nur Kaplan

ANKARA – Ankara’da milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren taban fiyatın belirleneceği bu günlerde, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Personel Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Konfederasyon Hak İşçi Sendikaları (Hak-İş) ve Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK). Kongre yapıldı. TBB Avukatı Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde öne çıkan katılımcılar, “İş Hukuku”, “İş Sağlığı” ve “İş Güvenliği” ile ilgili yeni sorunları masaya yatırdı.

‘MİLYONLARCA İNSAN MİSYONDA YAŞIYOR’

‘İş Hukuku Sözleşmesi’nin açılış konuşmasını yapan DİSK Lideri Dilek Çerkezoğlu, iş hukukunun personel hukuku olduğunu ve bunun için çaba sarf ettiklerini söyledi. Son günlerde çalışma hayatının tarafları ile bir araya gelemediklerini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Çağrılarımıza rağmen birlik beraberlik talebimiz sonuç vermiyor. Sosyal diyalog yürümediği için bütün sorunlar ortada yaşanıyor. Milyonlarca insan sefalet içinde yaşıyor. Taşeron kadrolaşma kanayan bir yaraya dönüşüyor. EYT için düzenlemeler yapılıyor ama ne bizimle ne EYT dernekleriyle. Çalışma hayatındaki bu tür yan yana gelmelerin sosyal diyalog mekanizmalarının işleyişi böyle bir dönemde değerlidir. Üretimimizin maliyetini adil bir şekilde paylaşacağımıza ve emeğin Türkiye’sini her zaman birlikte kuracağımıza olan inancımla hepinizi selamlıyorum.”

‘ASGAM ÜCRET ÖZELLİĞİ KOMİSYONU İŞÇİYİ TEMSİL ETMEKTEN UZAK’

Hak-İş Önderi Mahmut Aslan ise Amasra’da hayatını kaybeden maden işçilerini hatırlatarak, iş kazalarında yaşanan sorunun mevzuat sorunu olmaktan çıkıp zihniyet sorununa dönüştüğüne değindi. Sendikalaşmanın önündeki yasal engellere rağmen bir de işveren ‘cephesi’ olduğuna değinen Aslan, taban fiyat tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Asgari fiyat görüşmeleri başladığında, rakamı belirttiğiniz gün başka bir konu görüşülmez. Öte yandan tespit komitesinin taraf olmadığı demokratik süreçlerin de ihmal edildiğini belirtmek gerekir. Daha kapsayıcı ve katılımcı bir kurula ihtiyaç var. Bu bina ömrünün sonuna geldi. Personeli temsil etmekten uzak. Taban fiyat aslında genel bir fiyattır. Benim ülkemde asgari ücretle çalışmak geçim ücreti olarak algılanıyor. Taban fiyat rakamları gerçekleri yansıtmıyor.”

‘ASGİ ÜCRET GENEL VE ​​GEREKLİ ÜCRETLER’

TBB Lideri Erinç Sağkan, Türkiye’de neredeyse her gün 4 işçiden 1’inin iş kazalarında öldüğünü, birkaç ay önce 42 maden çalışanının toprağa verildiğini belirtti. Sağkan, şunları kaydetti:

“Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını sağlayamadığımızı belirtmek isterim. Sorunları belirlemek, sorunlara giden ilk adımdır. 2022’de asgari ücrete iki kez zam yapıldı. Mevcut ücretle insanca yaşamanın koşullarını sağlamıyor. Asgari ücret neredeyse genel ve temel ortalama ücret haline geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun akılcı bir çözüm bulmasını temenni ediyoruz.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu