Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti?
Merkez Bankası’nın 2023 yılını zararla kapatmış olduğunu açıklaması ekonomi çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş’a göre zararın önemli bir bölümü KKM desteğinden kaynaklanıyor. “Merkez bankaları zarar edebilir; önemli olan bu zararın ne uğruna edildiği” diye yazan Aktaş, Türkiye’de faturanın yoksul halk kesimlerine ödetildiğini belirtti.
Alaattin Aktaş’ın “Bravo Merkez bankası bravo!” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
2Sokaktaki vatandaş bu düzeyde sefalete sürüklenirken Merkez Bankası da 2023’ü 818 milyar lira gibi tarihi bir zararla kapattı. Ayrıca bir de henüz realize olmamış 817.8 milyarlık değerleme hesabı var.
Merkez bankaları zarar edebilir; önemli olan bu zararın ne uğruna edildiği, bu zarara yol açan politikanın ülke yararına olup olmadığıdır.
Merkez Bankası’nın geçen yılki rekor zararının en büyük nedeni KKM yüküdür. Döviz dönüşümlü KKM’nin kur farkı yükü hep Merkez Bankası’nca karşılandı. Öte yandan TL cinsi KKM’nin kur farkı geçen yıl temmuza kadar Maliye Bakanlığı tarafından bütçeden ödendi, sonrasında ise bu farkın Merkez Bankası’nca karşılanması kararlaştırıldı.
Maliye’nin ilk yedi ayda ödediği 59 milyara Merkez’in zararı olan 818 milyar eklendi mi KKM’nin 2023 yükü 877 milyarı buluyor.
KKM için 2022 yılında ise Maliye 92 milyar, Merkez Bankası da 90 milyar dolayında ödeme yapmıştı.
Bu tutarlar da eklenince iki yıllık yük 1 trilyon lirayı aşıyor. KKM dolayısıyla sağlanan bazı vergi avantajları da eklenince toplam maliyet daha da artıyor.
Dedim ya merkez bankaları zarar edebilir. Bizim Merkez Bankamız da geçen yıl rekor düzeyde zarar etti.
Peki bu para kimden kime gitti?
Yanıt basit; geniş halk kitlelerinden parası olanlara!
Daha önemli soru şu:
Bu para transferi Türkiye ekonomisine bir katkıda bulundu mu? Tabii ki hayır! Hem paranın belli ellerde toplanması ekonomiye nasıl bir katkıda bulunur ki?”
(EKONOMİ SERVİSİ)
sariz-ajans.com.tr