İş

Bunu Daha Önce Hiç Görmediniz: Teoman’ın Yapay Zeka Kullanılarak Hazırlanan Yeni Klibinin Nasıl Yapıldığını Açıkladık!

Teoman’ın son albümü “Ben, Zargana, Deus Ex Machina”da yer alan aynı isimli şarkının klibi 1 Eylül’de yayınlandı. Klibi henüz izlemediyseniz en kısa zamanda izleyin. Her kareyi dikkatle incelemenizi öneririz.

Teoman’ın depresif sözlerinin yer aldığı şarkının klibinde de bir o kadar depresif görseller göreceksiniz. İşte bu görüntüler Midjourney’de Merve Kurtuluş tarafından yaratıldı.Bize bu klibi oluşturma sürecini anlattı.

Öncelikle klibi detaylı izleyelim ve müziğin sözleriyle görsellerin uyumuna dikkat edelim:

Yaş sınırlaması nedeniyle klibi YouTube üzerinden izlemeniz gerekmektedir. Şimdilik izlemek istemeyenler veya izleyemeyenler için Klipten bazı görselleri aşağıya ekledik.

Klibi oluşturan ekip:

  • Yönetmen: Korhan Kurt
  • Rötuş: Sait Erol
  • Hareket: Usta Baran Yiğit
  • Ajans: +spark
  • AiArtist: Merve Kurtuluş

Teoman’ın bu klibe yorumu: Sanatın sürekli gelişen bir yolculuk olduğuna inanıyorum. Bu görüntü, yeni teknolojilerin sanatla buluşması ve müziğin ötesinde anlatılara olanak tanıyan yaratıcı bir ifadenin birleşimini temsil ediyor. Midjourney’in yapay zeka yetenekleri vizyonumu hayata geçirmeme yardımcı oldu ve ortaya çıkan çalışma konusunda son derece heyecanlıyım.

Klipten dikkat çeken bazı kareler şöyle:

18+

Klipteki yapay zeka görsellerini yaratan Merve Kurtuluş’a sorduğumuz sorulara geçelim:

Merve Kurtuluş

Daha önceki Midjourney çalışmalarınızla karşılaştırıldığında klibin görsellerini hazırlamakta zorluk yaşadınız mı? Görselleri hazırlarken neler hissettiniz? Unutamadığınız bir detay var mı?

Merve Kurtuluş

Önceki Yolculuk Ortası çalışmalarımın çoğu statik parçalardı ve 9 kesimden oluşan bir koleksiyon halinde sundum.Ama iş klibe gelince 9’dan çok çok daha fazla görüntü ürettim (buraya birkaç tane daha koyabilirim :)).

Hiç bu kadar seri, çok modüllü bir koleksiyon üretmemiştim. Üretim kapasitemi ve Midjourney kaslarımı kesinlikle geliştirdi. Ayrıca elinizde o kadar çok görsel var ki, bunları geniş açıdan baktığınız, tek dilli bir esere dönüştürmenin asıl meselelerden biri olduğunu anlıyorsunuz. Dönem, hızlı anatomiSorunu iyi bir şekilde çözmeme yardımcı oldu ve bu da sürdürülebilir iş üretme kapasitemi büyük ölçüde artırdı.

Görselleri üretirken zaman ve iş denkleminin değişeceğini gördüm. Klibi hazırlarken daha geleneksel görselliğe sahip bir klip çekebilirdik ama sanat yönetmenliği açısından bu kadar farklılaşamazdık. Zaman-Para-Kalite üçgeniFarklı yönlerde gelişiyor gibi görünüyor.

Unutamayacağım bir detay değil ama bir farkındalığım oldu diyebiliriz. 6 ay öncesine kadar reklam yazıyordum, artık yönlendirmeler yazarak görseller oluşturuyorum. Ne olursa olsun uyum sağlayabilirsem üretmeye devam edebilirim. Bunu fark ettiğim an hem dünyanın hem de benim dünyamın hangi yöne doğru gelişebileceğini daha net gördüm.

Teoman yapay zeka görsellerini daha önce biliyor muydu, yoksa ilk kez bu klip aracılığıyla mı öğrendi? Sonucun etkisi ne oldu? Ayrıca öğüt verdi mi?

Teoman çok ileri görüşlü bir sanatçı. Dünyayı takip ediyor. Yönetmenimiz de teknolojiye çabuk uyum sağlayabilen biri. Kafa kafaya verip “Hadi yapalım!” dediler. Böylece ekibimizi oluşturdular ve hızlı hareket ettiklerinde iyi bir iş yapıldı.

Klibin genel teması albümün genel temasıyla örtüşüyor, Aslında Teoman’ı Teoman yapan anlardır. Doğal olarak kendi rehberliği vardı ve sonuçları gerçekten beğendi. Çok güzel geri dönüşler aldık, bu konuda tüm grup adına çok mutluyum. İzleyicilerin yorumları da oldukça olumluydu.

Yapay zeka görsellerinin kullanıldığı klipleri daha sık göreceğimizi mi düşünüyorsunuz? Müzik videoları dışında başka hangi alanlarda göreceğimizi düşünüyorsunuz?

Bunu çok daha sık ve her alanda göreceğiz. Gördüğünüz her şey üretken yapay zeka çıktısı olacak. Markaları en üste koydum. Sanat konusunda aceleleri olmadığı için zaman/para ekseninde büyük bir fırsat olduğunu daha çabuk fark edeceklerdir. Ancak ilginçtir ki markaların hızlı adapte olamadıklarını ve yakın geleceği öngöremediklerini düşünüyorum.

Sosyal medya öne çıktığında da benzer bir durum yaşadık. “Tweet nedir böyle!” pazarlama yöneticileri söylüyor birkaç yıl sonra “Viral bir video istiyoruz.” Diyerek sosyal medya kuruluşlarına sarıldı. Bu sefer daha hızlı adapte olacaklarını düşünüyordum ama beklediğimin çok altında.

Markalar cephesini bir kenara bırakırsak eğlence dünyasında da çokça göreceğiz. Sadece ekranlardan oluşan stüdyolar açılıyor. Tüm set bir AI çıkışı olacaktır. Üretim dünyası bunu çok kullanacak ve kökten değişecek. Fiziki set maliyeti ile fikirlerin yapılabilirliği karşılaştırıldığında karşılaştırılamayacak bir durum ortaya çıkacaktır. Sadece set değil, oyuncu yapımcılığı da ilginç bir iş kolu olacak.

Oyun dünyası da farklı bir boyuta geçecek Öyle görünüyor. Karakterler, ortamlar, oyun fikirleri… Kendimizi hayal bile edilemeyecek dünyaların içinde bulacağız. VR teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yapay zeka deneyimi de çılgın bir boyut kazanacak.

Öğrencinizden izlediğiniz içerikleri beğenip beğenmediğinizi anlatan oyunlar ve filmler göreceğiz ve bir sonraki bölüm size özel olarak üretilecek. Belki kısa sürede kimse aynı diziyi izlemeyecek. Bunlar hep yapay zeka. Etkinlik “Artık Shutter yerine Midjourney kullanıyoruz.” Çünkü öyle değil sonu yok Şunu söylemeliyim ki sabaha kadar okuyacağız. 🙂

Bölüm ne olursa olsun, hızlı uyum sağlama ve öğrenme yeteneğinin hiç bu kadar değerli olmadığı unutulmamalıdır. Dördüncü Sanayi Devrimi kulağa çok kötü geliyor.Kişisel olarak çok kaygılı değilim, tam tersine çok heyecanlıyım.

Dijital görsel sanatçıların bir kısmı yapay zeka araçlarına karşı çıkıyor, hatta bazıları dava bile açıyor. Yapay zeka araçlarının eğitiminde sanatçıların eserlerinin kullanıldığı söyleniyor, aslında durum da bu. Bir Yapay Zeka Sanatçısı olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir yapay zeka sanatçısı olarak bu konuyu çok değerli buluyorum ve değinmenize çok sevindim. Sanatçıların endişelerini anlıyorum. Ve bu konuda düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yapay zeka etiği üzerine çalışan pek çok kişi var ama herkes için çok yeni bir konu olduğu için doğal olarak pek de oturmayan yerler var.

Yapay zekanın işleyişini dikkate alarak cevap vermek gerekiyor. Direkt bir sanatçının isminin direkt olarak söylenmesiyle, yapay zekanın kümülatif verilerden milyonlarca veriyi bir araya getirerek, istemine uygun yepyeni bir şey üretmesi tam olarak değerlendirilmeyecektir. Belki yönlendirme bölümünde bazı düzenlemeler, kısıtlamalar veya telif ödeme seçenekleri getirilebilir. Bu benim görüşümdür, hukuk bilmeyenler, ehil olanlar daha iyi analiz ederler.

Kişisel olarak sanatın yapımının, anlamının ve biçiminin dönüşeceğine ve İkinci rönesansı yaşayacağımızı düşünüyorum.Yapay zeka, makinelere öğrenme yeteneği kazandıran ve insanların ürettiği içeriklerden beslenmeye devam edecek bir teknolojidir.

Kapasitesini hayal edemiyoruz, pek çok olasılık var. Ressamlar yapay zekadan ilham alarak yağlıboya tablo üretebiliyor. Fotoğrafçılık becerisi olmayan ancak yeterli fikri olan biri, yağlıboya tarzında bir görüntü oluşturabilir. Hayal gücü olmayan ama el becerisi oldukça gelişmiş biri neden yapay zekadan esinlenerek çok ilginç toprak kaplar yapmasın? İnsanlığın gelişimi için tüm bu olumlu olasılıkları göz önünde bulundurarak Her iki tarafın çıkarlarını koruyarak telif hakkı sorunlarını çözeceklerine inanıyorum.

Yapay zeka ve etik konusunda beni rahatsız eden, daha geniş kitleyi etkileyen bir durum var. Çıktıları toplumun birikimli bilinci olduğu için ırkçıdır, cinsiyetçidir, homofobiktir. Kadın doktor belirtmezseniz bütün doktorlar erkek olabilir. Ten rengini belirtmediğiniz takdirde kişiler beyaz tenli olarak karşımıza çıkıyor. En acil olarak bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Henüz herhangi bir şeyin yapıldığını duymadım, bu yüzden birisinin bunun üzerinde çalıştığını umuyorum.

Yapay zeka ile hazırlanan görseller telif hakkına tabi değildir. Büyük emeklerle hazırladığınız eseri birileri kullandığında tepkiniz ne olur?

Bir önceki soruda bahsettiğim yapay zekanın işleyişini burada biraz daha anlatabilirim. Aslında hazırlanmış çalışmaları değil, çalışmaların makineye öğretilen dile karşılık gelen görsel veri parçacıklarını kullanıyorsunuz. Özellikle, istem olarak bir kişinin ses tonunu, yüzünü veya adını girmediğiniz sürece, kimin verilerinin kullanıldığını ayırt etmek mümkün değildir ve dolayısıyla Ortaya çıkan görsel, istemi giren kişiden başkasına ait olmayabilir.

Örneğin bir moda çekimi görseli oluşturacaksınız. Dünya çapında milyonlarca moda çekiminin görselleri öğretilen yapay zeka, yeni fikir yani istemle karşılaştırıldığında taklit edilemeyecek ve taklit edilemeyecek bir görüntü oluşturacaktır. Bu görselin telif hakkının dünyadaki her moda fotoğrafçısına verilmesi mümkün değildir ve imkansızdır. Ne kadar vereceksin?

“Stüdyo ışığı” kelimesine karşılık gelecek şekilde girildi Milyonlarca veriden hangisini takip edebilirsiniz? Bilmiyorum. Bu verilerden hangisinin yaratıcılık, hangisinin teknik bilgi olduğuna kimin karar vereceği belli değil. Aslında son eserin benzediği bir ilham ya da ilk eser yoktur. Trilyonlarca verinin tamamı ve Yapay zeka sanatçısının ortak çalışması.

Bir veri segmenti kullanıyorsunuz. Bunu sadece insan kapasitesinin bugüne kadar ulaşamadığı ve ulaşamadığı nöronlarla yapıyorsunuz. Fikriniz aslında tüm üreticilerin kümülatif çıktılarıyla birleşiyor. Bu bir evrimdir ve bunu durdurmak mümkün değildir.Hayatta kalma açısından karşı çıkmak yerine “burada ne yapabilirim” demek daha mantıklı olabilir mi?

Bu tür konularda aklıma şu görüntü geliyor:

Matematik öğretmenleri hesap makinesi kullanımını protesto etti.

İlk baktığınızda “Hehe, ne saçmalık!” diye düşünüyorsunuz. diyorsun. Aşağıdaki küçük metni okuduğunuzda aslında öğretmenlerin haklı olduğunu anlıyorsunuz ama bu konuda hiçbir şey yapamayacağımızı da hatırlıyorsunuz. Temel evrim mantığı burada da işliyor. İnovasyon düzgün veya berbat bir şekilde gerçekleşmez, sadece “olur”.

Günümüzde çocukların ulaşabildiği her cihazın bir hesap makinesi var ve bu bir bahis değil. Matematiğin temel kavramlarını anlamayabilirler (zaten anlarlar) çünkü buna ihtiyaçları yoktur. Hesap makinesine erişim gibi temel işlemlerle vakit geçirirken, başka hiçbir şey yapmadan uyuyacaklar, Bu onların üretemeyeceği anlamına gelmiyor.

Midjourney kullanarak hazırladığımız aşağıdaki içerikler hakkında kısaca görüşlerinizi alabilir miyiz? 🙂

Teşekkür ederim, özellikle heykellerin harika olduğunu belirtmek isterim. Belediyelere e-mail mi atalım? 🙂 Süper kahramanlar fikrini ve ayrıca istemi sevdim. “Hiper gerçekçi”yi de ekleyip nasıl sonuçlanacağını görmek istiyorum.

Webtekno okuyucuları için Midjourney’den bir görsel hazırlayabilir misiniz? Tema tamamen sizinle ilgili olsun. 🙂

Makineler insanlar gibi düşünmeyi öğrenirken İnsanların da makineleşeceğine inanıyorum. Gelişen tıp teknolojileri ve yapay zekanın tıpta kullanılmasıyla birlikte insanoğlu ilk kez kendi evrimini gerçekleştirecek. Bu yüzden eskileri selamlıyoruz. Biraz distopik bir tema oluşturmak istedim.Hiç var olmamış ve hiçbir zaman var olmayacak bir insanın gözlerine bakmak tuhaf bir duygu değil mi?

Merve’nin Webtekno için hazırladığı bu harika görselle içeriğimizi sonlandıralım:

Merve’ye çok teşekkür ederiz, yeni çalışmalarını takip ediyor olacağız. Siz de takip etmek isterseniz LinkedIn’denVe Instagram’danUlaşabilirsin.

haber-merkez.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu